National Hockey League även kallat NHL är världens bästa hockeyliga och det är där de allra bästa hockeyspelarna spelar. Det är den ligan alla hockeyspelare strävar efter.

Historia

Bild: nhl.com
Bild: nhl.com

I kanadensiska Montreal, Quebec, 1917 startades NHL som då bara hade endast fyra klubbar som medlemmar.
Efter starten började ligorna på en gång att försöka ansluta sig och det femte laget i den nya ligan blev ett lag från Toronto, Toronto Arenas som idag heter Toronto Maple Leafs.
Det har självklart utökats sedan dess och från säsongen 2000-01 har National Hockey League 30 lag som spelar i ligan, sju lag från Kanada och de 23 andra från USA.

På den tiden spelade man oftast ishockey på naturis och både spelarna och målvakten körde utan hjälm. Man hade oftast bara tio utespelare i lagen och reglerna var att man endast fick passa hemåt vilket gör dåtidens hockey ganska svår att jämföra med idag.

Hur spelas grundserien

Idag spelar lagen 82 matcher var i grundserien, efter det går dom 16 bästa lagen (åtta Eastern Conferencelag och åtta Western Conferencelag) vidare till slutspel där de har en chans att ta hem Stanley Cup-pokalen. Alla matcher är 60 minuter långa med tre perioder som är 20 minuter var. Är poängen lika mellan lagen när matchen är slut körs en förlängning på fem minuter, där kör man tre mot tre i en sudden-death, vilket innebär att de första lag som gör mål vinner. Har det gått fem minuter och matchen fortfarande är oavgjord är det straffar som gäller. Båda lagen väljer ut tre spelare som lägger en varsin straff och bäst av tre straffar vinner.

Draften

NHL Entry Draft är en värvning NHL-klubbar gör varje år där de får välja spelare som spelar i lag som inte är med i NHL.
Det är sju rundor där alla lag får ett val per runda och valordningen görs beroende på vilken plats man kom i förra årets säsong.
Är du mellan 18 och 20 år gammal och nordamerikansk spelare eller gör debut i NHL från ett annat land får du draftas.

Topplagen

Det lag som är mest framgångsrikt är Motreal Canadiens som leder över de andra lagen med 24 Stanley Cup-titlar.
Det lag som kommer där efter med 13 Stanley Cup vinnande mästerskap är Toronto Maple Leafs och därefter kommer Detroit Red Wings med 11 Stanley cups, de gör även dom till den bästa Amerikanska laget.

Strejk och lockout.

Mitt under säsongen 92 gjorde spelarna en strejk. Den höll i endast tio dagar men eftersom det var så nära på slutspelet fick ägarna press på sig och spelarna lyckades få sin vilja igenom med en hel del förändringar.

Det har även vart tre lockouter, 1994, 2004 och 2012.

1994 försökte parterna komma överens om ett nytt avtal vilket de inte lyckades med, så de lockoutade spelarna och säsongen kom inte igång först i januari 95.

2004 lockoutades spelarna igen. Kollektivavtal fanns inte för parterna och det lockoutade hellre spelarna igen än att säsongen skulle börja utan ett avtal. De höll i 310 dagar vilket gjorde att de ställde in hela säsongen.

2012 blev spelet inställt ännu en gång när de lockoutar spelarna på grund av inget kollektivavtal. Säsongen började i januari 2013 och de fick korta ner serien till 48 omgångar.