När det kommer till ishockey har Sverige en lång historia och räknas idag som ett av sportens största länder.
Tre kronor som Sveriges landslag kallas ligger på plats fyra över länder som tagit flest VM-guld och är ett av favoritlagen när det kommer till en stor turnering.
Sverige har många bra ishockeyspelare och det finns en hel del som tagit sig till toppen och fått spela eller spelar i den högsta internationella eliten.

Börje Salming, Peter Forsberg och Henrik Lundqvist

Dessa tre är några av dom mest kända namnen inom hockeygenerationerna vi har här i Sverige.

Börje Salming

BorjeSalming2012

Börje Salming var bland de första killarna från Sverige att göra succé i Kanada och USA och räknas idag som en av tidernas bästa spelarna.
Börje startade sin hockeykarriär i Kiruna där han även växte upp strax utanför. Han blev sen värvad till Brynäs IF där han tre år i rad gick och blev utnämn till svensk mästare.

1972 blev han sedan uttagen till att spela i landslaget där dom tog hem VM-brons samma år. Han spelade sammanlagt 46 landskamper med Tre kronor. 1973 värvades han sen till NHL där han spelade 16 år med laget Toronto Maple Leafs och ett år med Detroit Red Wings.
1996 blev Börje den första ishockeyspelaren från Sverige att bli invald i Hockey Hall om Fame och 2008 utsågs han till en av de sex största spelarna under de senaste hundra åren.

Peter Forsberg

Peter_Forsberg_in_January_2014

Peter Forsberg även kallad Foppa, föddes 1973 i Domsjö i Örnsköldsvik och många ser honom som en av de bästa Svenska hockeyspelarna vi haft.

När Forsberg var 16 år gammal gjorde han sin debut i Allsvenskan för Modo Hockeys A-lag. Samma år spelade han även sin första Elitseriematch. 1991 blev Forsberg vald som nummer sex i det årets NHL-draft av Philadelphia Flyers men blev sedan bortbytt till Quebec Nordiques.

1995 gjorde han debut i NHL där gjorde han sig ihågkommen med en assist redan i första matchen.
Säsongen efter flyttades laget till Denver där de blev Colorado Avalanche. Forsberg spelade sen i NHL i 13 år innan han la av på grund av skador.

2013 valdes han in i IIHF Hall of Fame 2013 och 2014 blev han den tredje svenskan efter Börje Salming och Mats Sundin som valdes in i Hockey Hall of Fame.

Henrik Lundqvist

Henrik_Lundqvist_nov_2009

Sist men inte minst har vi Henrik Lundqvist som också är den enda av dessa tre som fortfarande är aktuell. Han är i dagsläget målvakt för NHL-laget New York Rangers.

Henrik började spela hockey i Järpens IF där han spelade med sin tvillingbror Joel Lundqvist. Han spelade även ett tag i Rögle BK innan de både började spela för Frölunda HC. Han spelade första Elitseriematchen med Frölunda när han var 18 år gammal och blev efter inte allt för lång tid klubbens förstemålvakt. 2003 tog han laget för första gången sen 1965 till SM-guld.

Säsongen 04/05 gick Lundqvist med i NHL där han började spela för New York Rangers och även där lyckades han bli förstemålvakt rätt snabbt. Under säsongen slog han ett klubbrekord för rookies med 30 segrar och har sen dess setts som Rangers bästa stjärna.

Han har vunnit fler matcher och hållit nollan fler gånger än någon annan svensk NHL-målvakt har gjort och det samma gäller för målvakterna i NY Rangers, där har han också har rekordet för mest hållna nollor och den som vunnit mest matcher.
Henrik Lundqvist vann år 2012 Vezina Trophy och blev då utvald till den bästa målvakten i NHL.

Bildcredit Wikipedia:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BorjeSalming2012.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3APeter_Forsberg_in_January_2014.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Henrik_Lundqvist_nov_2009.jpg