Bild: shl.se
Bild: shl.se

SHL som står för Svenska hockeyligan är den serie dit alla lag vill nå, det är den division som är högst upp och där dom bästa lagen i Sverige spelar. Det var detta som innan kallades Elitserien.

Ända från början, år 1922 har det Svenska mästerskapet i hockey avgjorts nästan 80 gånger. Några undantag var 1939, 1949 och 1952 då det inte gick och genomföra tävlingen på grund av att dåligt vinterväder, världsmästerskap och olympiska vinterspelen kom i vägen.

SHL utveckling och hur spelet går till

1975 spelade tio lag den första säsongen av Elitserien och körde då 36 matcher var och där Brynäs IF sedan tog hem vinsten både första och andra säsongen. De fortsatte att spela med 10 lag och 36 omgångar fram till säsongen 86/87 då de utökade och blev istället 12 lag i Elitserien. Från och med 2014 är det nu 14 lag som spelar i SHL där de spelar 52 omgångar. Alla lag möter alla, två gånger borta och två hemma. De bästa åtta lagen går till slutspel där man tävlar om vem som ska bli ishockeyns svenska mästare.
Det lag som vinner grundserien får en summa på 1 miljon kronor och får även spela alla avgörande slutspelsmatcher på sin egen hemmaplan. De sex bästa lagen från serien får en direktplats i slutspelet medan de andra 4, (alltså dom som kom på 7:e, 8:e, 9:e och 10:e plats) måste kämpa i åttondelsfinaler. Där är det bäst av tre som gäller och de två vinnande lagen hamnar i slutspel med de andra sex.
De två lagen som kommer sist i serien får då möta de två vinnande lagen från Hockeyallsvenskan. Där gör de sedan upp i ett kval om att få spela i SHL nästa säsong. I kvalet spelar de 7 matcher och de två bästa lagen får då en varsin plats nästa säsong medan förlorarna spelar i Hockeyallsvenskan.
Även final, semifinal och kvartsfinal spelar man bäst av sju från och med säsongen 2002/03. Innan det var det bäst av 5 matcher som gällde.

Maratontabellen

Svenska hockeyligan har en tabell som kallas maratontabellen som de haft sedan SHL (eller som det kallades tidigare) Elitserien startade 1975. Alla lag som varit med i Svenska hockeyligan i minst en säsong finns med på listan och det är en statistik som sammanfattar serien. Efter 2015/16 säsongen kan man se att de med mest poäng och som är på toppen av listan är Färjestad BK med Djurgårdens IF och Brynäs IF släpandes där efter. Lasse Björn från Djurgårdens IF och Tord Lundström från Brynäs IF har båda vunnit nio SM-guld var, vilket gör att dom på delad plats har rekordet för flest tagna SM-guld.

Säsong 2016/17

Nästa år, alltså säsong 2016/17 kommer vara den 42a säsongen som spelas och några anda lag än de tre lagen som är på toppen som kommer vara med är HV71, Färjestad BK, Malmö Redhawks, Linköping HC och även Leksands IF är tillbaka i serien efter att de slog Modo förra året.