Den här inofficiella guiden kan inte vara komplett utan att vi kikar närmare på hockeyunderhållning i andra forum än ishallar och rinkar. Hockey är ju inte bara en sport, utan också en hel kultur som sträcker sig långt utanför ishallen. På den här sidan kan du läsa mer om hockey som tema i filmer, fantasyspel för hockey och sporten som tema i enarmade banditer.

Hockey i film

Ishockey är en gladiatorernas sport där blod, svett och tårar utgör viktiga ingredienser i var och varannan match. En match har också en naturlig dramaturgi, bland annat eftersom den ju går över tre akter. Detta sammantaget gör att sporten givetvis kan utgöra teman i spännande och fascinerande draman på vita duken. Genom åren har det spelats in en enorm mängd filmer med tema hockey. Faktum är att det bara är amerikansk fotboll som slår hockey vad gäller fullängdare på bio.

Det är väl omöjligt att sätta ihop en topp 10-lista över hockeyfilmer som kan falla alla i smaken, men vi gör ett försök nedan. För topp 5 bjuder vi på en sneak peek.

1. Mystery, Alaska (1999)
I filmen ”Mystery, Alaska” får det lokala hockeylaget Mysterians chansen att pröva sina förmågor mot inga mindre än New York Rangers på sjöis. Russell Crowe spelar lagkaptenen i Mysterians och Burt Reynolds är coach. Hur det går i matchen får du se själv.

2. Miracle (2004)
Titeln låter ju som en Disney-komedi, men filmen handlar om den fullkomligt osannolika hockeyturneringen i OS 1980, då ett amerikanskt lag med juniorer och collegeungdomar lyckades vinna över mäktiga Sovjet i finalen. Notera: Det är faktiskt Disney som har gjort filmen!

3. Les Boys (1997)
Les Boys är en lite skruvad historia där ett hockeylag i Quebec snabbt måste försöka få in tillräckligt med pengar för att banken inte ska lägga beslag på ishallen. Filmen bjuder på smått dråplig komedi som kan locka fram stora skratt.

4. Youngblood (1986)
I ”Youngblood” får vi se en ung Rob Lowe som huvudpersonen Dean Youngblood. Han är en bondpojke som får chansen att spela juniorhockey med de tuffa grabbarna (Keanu Reeves och Patrick Swayze).

5. Goon (2011)
Goon ger en bild av lower league-hockey i Kanada när den är som bäst/sämst. Det är alltså i princip fullt slagsmål i 90 minuter. Seann William Scott (mest känd som rollkaraktären ”Stiffler” i American Pie-filmerna) är en slagskämpe på väg upp och Liev Schreiber spelar en ärrad veteran. Självklart möts de båda i en episk final.

6. The Rhino Brothers
7. The Mighty Ducks
8. The Rocket: The Maurice Richard Story
9. Pond Hockey (dokumentär)
10. Slapshot

Managerspel – kan du sätta ihop den ultimata femman?

Brukar du sitta framför TV:n och svära över spelare som inte presterar och mentalt hytta med näven mot coachen för de usla beslut han tar? I så fall borde du prova på managerspel eller fantasyspel med en annan benämning. I sådana spel sätter du ihop egna trupper med backpar, kedjor och målvakter och du får poäng utifrån hur spelarna faktiskt presterar på isen i riktiga matcher. Gör någon av dina spelare mål får du poäng, släpper din målvakt in ett mål får du minuspoäng, och så vidare. NHL, SHL, OS och VM – det finns managerspel för nästan alla ligor, serier och turneringar. Just nu kan du inte spela med en trupp beroende av spelare från Mora IK – vi befinner oss ju tyvärr i Hockeyallsvenskan – men varför inte sätta ihop en trupp som drar fördel av att Leksand är så dåliga i SHL?!

Det finns också ett antal spelbolag som erbjuder fantasy hockey. Hos dessa kan du vinna riktiga pengar på din kunskap och din tur. Ett bra exempel på sådana spelbolag är nya Betser från herogaming. Här kommer du att kunna satsa på Hockey, fotboll och mer i ett väldigt unikt upplägg.

Banditer med hockeytema

Slutligen ska vi presentera något om hockey i den senaste nyheten inom underhållning, nämligen casinospel på nätet. Hockey är ingen enorm sport globalt sett, men i de länder där vi har tid och råd att spela hasardspel online (Nordeuropa och Nordamerika) är ju sporten enorm. Det är anledningen till att det finns ganska många av enarmade banditer med hockeytema. Nedan är lite kort om några guldkorn du kan prova på om du känner för att utforska den här lite speciella formen av hockeyunderhållning.

Breakaway
Breakaway är den klart mest kända banditen med hockey som tema. Spelet är knökfullt av funktioner som kan ge mycket extra klirr i kassan. Spelidén är dock enkel i grunden, bland annat beroende på att det inte finns några vanliga linjer. Alla kombinationer ger helt enkelt vinst.

Hockey League
Hockey League är en bandit där du får ta plats rinkside under en match där atmosfären är på topp. Spelet är inte så fullt av specialfunktioner men du kan få chansen att spela ett bonusläge med gratissnurr där en utvald MVP-symbol kan ge dig extra vinster.

Slapshot
Slapshot är en enkel bandit med ett snabbt speltempo. Här finns inte mycket extra lull-lull utan